Preskočite na glavno vsebino

…ko se razblinijo vse slabe sanje!

Kako izdelamo lovilec sanj?


V zadnjem času je lovilec sanj postal priljubljen dodatek v vsakem domu. Ta dekorativni izdelek lahko najdemo v številnih različicah, barvah in oblikah, primeren pa je za vsak prostor. Lahko ga obesimo nad otroško posteljico v sobi naših najmlajših, lahko nam popestri steno dnevne sobe ali pa celovito zaokroži ambient na terasi ali balkonu.

Od kod izvira lovilec sanj? In kakšen je njegov namen?

Lovilec sanj izvira iz starodavne tradicije indijanskega plemena Ojibwa. Pripadniki plemena so prve lovilce sanj izdelovali iz preprostih materialov, kot so vrbove veje. Prepričani so bili namreč, da izdelek med spanjem ujame vse slabe sanje, ki jih bodo prvi jutranji sončni žarki enostavno razblinili. Zveni smiselno, kajne?

Za uvod nekaj zanimivih dejstev, sedaj pa gremo na delo. Izdelali bomo svoj lovilec sanj. 😉

Kaj potrebujemo za izdelavo lovilca sanj:

  • obroč, npr. lesen (ki ga lahko izdelamo iz vrbovih vej),
  • sukanec,
  • perle, obeske, školjke, peresa,
  • škarje in
  • pištolo z vročim lepilom.

 

Navodila za izdelavo:

Izdelave se bomo najbolj enostavno lotili tako, da najprej ovijemo obroč. Obroč lahko po želji ovijemo s sukancem ali usnjenimi trakovi ali pa ga pustimo neokrašenega. 😉 Naslednji korak je  nekoliko bolj zapleten, izdelati moramo namreč mrežo lovilca.

 

Za izdelavo mreže odrežemo 3 do 4 metre dolg kos sukanca in nit tesno pritrdimo na obroč, da lahko začnemo spletati mrežo. Pri pletenju mreže moramo biti pozorni, da je nit vedno poravnana, saj bomo tako lažje ustvarili zanke. Pri pritrjevanju zank na obroč si lahko pomagamo tudi s kapljico vročega lepila.

                     

 

Mrežo izdelamo tako, da nit na obroč nizamo v razmaku od 2 do 4 centimetra in vsakič naredimo zanko. Spletena mreža je lahko zelo redka ali pa zelo gosto, ni pa nujno, da za izdelavo uporabimo celoten sukanec. Ko nit nanizamo vse do prvotne zanke na obroču, lahko pričnemo nizati drugi krog.

Princip izdelave drugega krog je identičen, razlika je le v tem, da zank ne nizamo več na obroč, temveč na sredino niti v krogu, ki smo ga ustvarili v prejšnjem koraku. Po istem principu tako ustvarimo poljubno število krogov.

 

 

Če želimo, lahko med pletenjem na mrežo nanizamo lesene perle ali drug dekorativni material. Perle pritrdimo na nit že med ustvarjanjem zank na želenih mestih. Ko pridemo do sredine mreže, oblikujemo samo še zaključno zanko in najtežji korak izdelave je za nami.

Naslednji korak je okraševanje, kjer lahko uporabimo vso domišljijo. Lovilec sanj najlažje okrasimo, če ga pred tem obesimo na strop ali steno.

 

 

Za dekoracijo lovilca sanj lahko uporabimo perje in perle, ki jih nizamo na različne višine visečih niti. Na konec vsake niti pritrdimo majhne okraske, na primer okrasni list bele barve iz kovine. Za dekoracijo lovilca sanj  lahko uporabite najrazličnejšo dekoracijo, lahko se poigramo z barvami in različnimi vrstami materiala ter pustimo domišljiji prosto pot.

 

 

Izdelan lovilec sanj obesimo na želeno mesto, denimo nad posteljo, kjer nam bo pričaral sproščujoče noči in sladke sanje, seveda.  Če boste izdelavo zaenkrat prepustili nam, lahko lovilec sanj enostavno tudi kupite. 😉

Poskusite tudi sami!

Lovilec sanj najdete tudi v mömaxu

MerkenMerken

Ta objava je trenutno še brez komentarjev!

Ustvarite komentar

Tudi vam bo všeč