Preskočite na glavno vsebino

…čas je za zeleno!

Kako izdelamo stenski vertikalni vrt za dom?


Po napovedih bo tudi v letošnjem letu na vrhu lestvice priljubljenosti trendov kraljeval stenski vertikalni vrt, ki odlično popestri vsak bivalni prostor.

Pri tem gre predvsem za idejo, da v svoj dom na inovativen način vnesemo čim več zelenja in sobnih rastlin, zlasti če nimamo vrta, terase ali balkona. Za ozelenitev notranjih prostorov imamo na izbiro številne možnosti, od velikih zelenih sobnih rastlin in okenskih lončnic, pa do visečih zelišč na stenah kuhinj ter vertikalnih vrtičkov. V današnjem prispevku vam bomo pokazali, kako lahko popolnoma preprosto izdelamo vertikalni vrt in ga obesimo na steno kuhinje, jedilnice, dnevne sobe ali spalnice.

Kaj potrebujemo za izdelavo vertikalnega vrta:

  • okvir (priporočljivih dimenzij 28cm x 28cm),
  • žičnato mrežo (priporočljivih dimenzij 32cm x 32cm),
  • ščipalne klešče,
  • filc,
  • zemljo za rastline,
  • sočnice in mah,
  • tanko leseno ploščo,
  • kladivo in žebljičke in
  • zaščitne rokavice.

 

Kako izdelamo vertikalni vrt?

Uvodoma vzamemo žičnato mrežo in jo odrežemo na ustrezno velikost, da se bo prilegala okvirju (pri tem bodimo pozorni, da pustimo nekaj dodatnih centimetrov za upogibanje in pritrjevanje). Mrežo bomo kasneje s pomočjo lesene plošče upognili za 90° navzgor, zato rahlo prirežemo tudi kote, kakor vidimo na slikah. 

Mrežo namestimo čez okvir in jo tesno pritrdimo z žebljički, kot vidimo na slikah. Preden izrežemo odprtine za rastline jih razvrstimo na mreži, da najdemo najboljšo postavitev za vsako rastlino.

S pomočjo ščipalnih klešč v mreži izrežemo odprtine za vsako rastlino. Pri tem bodimo pozorni, da odprtine niso prevelike, da zagotovijo rastlini učinkovito oporo. V odprtine namestimo rastline in previdno obrnemo regal za 180°, tako da so rastline sedaj obrnjene na glavo. Regal postavimo na podstavek, da rastlin ne zmečkamo, nato pa v notranjost položimo še mah in zapolnimo celotno mrežo. Plast maha nato obložimo še s plastjo zemlje, ki jo prekrijemo s filcem in nazadnje z leseno ploščo, ki jo z žebljički tesno pritrdimo na okvir.

Preden vertikalni vrt obesimo na steno, se prepričamo, da so vse rastline dobro in ustrezno nameščene.

Praktičen nasvet: Pred vsakim zalivanjem odstranimo polico iz stene in jo postavimo na vodoravno podlago. Za zalivanje uporabimo majhno količino vodo, saj so sočnice izredno varčne in ekonomične sobne rastline.

Upamo, da boste pri izdelavi vertikalnih vrtov zelo uživali. 😉

Poskusite tudi sami!

MerkenMerken

Ta objava je trenutno še brez komentarjev!

Ustvarite komentar

Tudi vam bo všeč