Preskočite na glavno vsebino

Hitro pripravim košaro in grem...

Mia gre na piknik


Ob lepem sončnem vremenu in prijetnih temperaturah si skoraj vedno rečem: »Danes je prekrasen dan za uživanje na prostem!« Kljub temu, da moram svoj nežni odsev skrbno ščititi pred sončnimi žarki, pa zelo rada uživam na prostem, pohajam čez hribe in doline, odkrivam nove kraje in si privoščim tudi kosilo na prostem. Kaj menite, da imata skupnega prelepa narava ter lačen želodček? Piknik na prostem, seveda! 🙂 Ali si lahko zamislite še kaj lepšega od poležavanja na travi s košaro polno dobrot in odlično družbo? Tokrat sem spisala nekaj napotkov za izvedbo odličnega piknika, za uvod v prijetno branje pa vam zaupam nekaj zanimivih dejstev.

blazine v živahnih barvah in oprema za piknik

Začetki tradicije piknikov

Najprej vam moram razkriti, od kod izvira ideja piknika in kdo je uveljavil tradicijo piknikovanja. Že od nekdaj so ljudje radi uživali, obedovali in praznovali na prostem, ime »piknik« pa je postalo priljubljeno šele v sredini 19. stoletja v Angliji. Kljub temu, da se je beseda »pique-nique« že pred približno 200 leti pojavila v Franciji in v prevodu pomeni »pobrati nekaj malega«, pa je tradicijo v resnici uveljavila angleška kraljica Viktorija. Oboževala je izlete v naravo, kjer je lahko kraljevsko uživala in tudi obedovala. Veliko Britanijo tako smatramo kot državo, v kateri se je rodila tradicionalna piknik košara, ki je danes priljubljena po celotnem svetu. Poleg tega, da lahko vanjo praktično shranite jedilno posodo in jedilni pribor za piknik na prostem, boste v košari našli prostor tudi za odejo in vse vrste sladkih in slanih dobrot.

Napotki za odličen piknik na prostem

Česa torej na dobrem pikniku ne sme manjkati? V osnovi dobre jedače in pijače. 🙂 Izberite dobrote, ki jih lahko enostavno prenašate v košari.  Ne pozabite na sadje in osvežilne pijače ter termovko z okusno kavo ali čajem. Da bo piknik nepozaben, vzemite še mehko odejo ter udobne blazine za sedenje. Če se radi nastavljate sončnim žarkom, ne pozabite na sončna očala in zaščitno kremo. Tisti, ki pa se sončnim žarki raje izogibate (tako kot jaz), pa vzemite lahek prenosen senčnik ali pa poiščite zavetje pod krošnjami velikih dreves. Prednost zavetja pod krošnjami je tudi ta, da lahko po odličnem pikniku enostavno zadremate v senci dreves.

Tako. Jaz že uživam na pikniku, za konec tedna pa si ga privoščite tudi vi. Poletje se je šele pričelo, tako da bo priložnosti in sončnih dni zagotovo še dovolj. Kot bi rekla kraljica Viktorija: »Keep calm and go for a picnic!« 😉

 

mreža proti komarjem na prostem

 

Prijetno piknikovanje vam želi,

vaša Mia

Ta objava je trenutno še brez komentarjev!

Ustvarite komentar

Tudi vam bo všeč