Preskočite na glavno vsebino

PREPROSTO FLAMAZING

Mia obožuje flaminge


Danes svet gledam skozi rožnata očala – in ne, nisem se zaljubila! Čeprav … če dobro pomislim, sem se pravzaprav malček le zaljubila, vendar v moji romanci osrednjo vlogo igrajo ptice, ki se najraje zadržujejo v vodi in izstopajo s svojo ultramoderno rožnato barvo.
Prav imate, govorim o čudovitih rožnatih flamingih. Preprosto obožujem te veličastne vodne ptice, ki tako impresivno premikajo svoje glave in elegantno stojijo na eni nogi, ne da bi kdaj izgubile ravnotežje (jaz – nasprotno – spadam bolj v kategorijo nerod). Obožujem jih tudi zato, ker poosebljajo tople temperature, poletje in sonce. In prav zato sem o teh čudovitih živalih želela izvedeti več …

SI TO, KAR JEŠ

Vedno sem se spraševala, od kod izvira ta čudovita barva flamingov – in zakaj so nekateri svetlo rožnati, drugi pa so precej temnejše rožnate barve. Ob raziskovanju sem ugotovila, da se odgovor skriva v njihovi prehrani – flamingi v osnovi namreč sploh niso rožnate barve, mladiči so celo sivi!

S hrano zaužijejo tako imenovane karotenoide, ki se v njihovem organizmu pretvorijo v barve in njihovo perje obarvajo v za njih značilno rožnato barvo. Ker pa se ti karotenoidi večinoma nahajajo v algah, flamingi v živalskih vrtovih navadno niso tako izrazito rožnate barve, kot je perje flamingov, ki živijo v naravnem okolju. Zanimivo, kajne? Rek »Si to, kar ješ« pri njih torej velja tudi dobesedno!

Prav tako je zanimivo dejstvo, da flamingi na eni nogi stojijo skoraj bolj stabilno kot na dveh ter da ob stanju na eni nogi porabijo mnogo manj mišične moči – in v takšnem položaju tudi spijo! Čeprav najpogosteje živijo na južni polobli, tudi na hladnejših območjih, so se uveljavili kot simbol tropskih temperatur. Verjetno zaradi njihove značilne sončne, vesele barve, kaj menite?

TRENDOVSKA ROŽNATA BARVA

Rožnata barva je res super, najboljši pa so seveda rožnati flamingi! 😉 Vedno nas spravijo v dobro voljo, bodisi natisnjeni na skodelici za kavo, ki nam polepša jutra, v obliki zračne blazine, na kateri se zibamo na morskih valovih, ali natisnjeni na mehko okrasno blazino, ki nam polepša vsak televizijski večer. Na vrhu mojega nakupovalnega seznama so tudi kocke ledu za večkratno uporabo v obliki flamingov, sklede za solato in ” flamazing” svetlobne girlande. 😉

FLAMAZING POZDRAVČEK,

vaša Mia

Mia

Mia, 224

Hišni duh

Dolgočasna stanovanja so stvar preteklosti! Tukaj boste našli domiselne ideje za vaš dom!

Več o meni

Ta objava je trenutno še brez komentarjev!

Ustvarite komentar