Preskočite na glavno vsebino

DANSKI ŽIVLJENJSKI STIL

Mia v hygge vzdušju


Je tudi vaš dom hygge? Se sprašujete, o čem govorimo? 🤔 Že na prvi pogled je jasno, da hygge ni slovenska beseda, vendar pa zanjo nimamo ustreznega prevoda. Beseda hygge izvira iz danščine (no ja, pravzaprav iz norveščine … ampak o tem kasneje) in opisuje trenutke udobja in zadovoljstva oz. vsega, kar nas navdaja s prijetnimi občutki. Morda Danci ravno zaradi njihovega hygge življenjskega stila veljajo za enega izmed najsrečnejših narodov na svetu? 🤔

udobje po dansko

Izraz hygge je v danščini zakoreninjen že od nekdaj. Ob raziskovanju besede sem ugotovila, kaj vse besedica hygge pravzaprav lahko pomeni.  Predstavlja npr. lahko prijeten, topel soj sveč, sproščujoč večer s prijatelji in družino, prav tako je hygge lahko tudi udoben kotiček za branje – z drugimi besedami: vse, kar spodbuja dobro počutje in udobje, si zasluži poimenovanje hygge.

Za vse nas je hygge nekaj tipično danskega, a sama sem na svojem popotovanju po Skandinaviji odkrila nekaj zanimivega: beseda in občutje hygge pravzaprav izvirata iz norveščine. Beseda se v danskih zapisanih besedilih namreč prvič pojavi šele v 18. stoletju – a od takrat dalje besedico hygge vztrajno povezujemo z Danci (pa tudi Danci je ne spustijo iz rok 😉).

Hygge dom

Hygge ima za vsakogar nekoliko drugačen pomen. K dobremu počutju posameznika npr. lahko prispevajo številne okrasne blazine in odeje, ki posamezne kotičke doma naredijo udobnejše. Doma imamo lahko lepo posodo (po možnosti v najljubši barvi), s katero so druženja s prijatelji ob brunchih še prijetnejša. Hygge dom lahko ustvarimo tudi z elegantnimi dekorativnimi predmeti (regali, rožami, svečami in lepimi cvetličnimi lončki), ki lahko pripomorejo k temu, da se ob branju knjige in srkanju čaja popolnoma sprostimo. Udobje si vsakdo predstavlja nekoliko drugače, zato mora svoj hygge vsakdo poiskati sam. Hygge mora posameznik čutiti, teh občutkov se namreč ne da opisati. 😉

Moj nasvet za prijeten hygge dom: priskrbite si čisto svojo “hygge prvo pomoč”, ki jo sestavljajo prijetno mehka odeja, puhaste nogavice, čokolada in keksi, fotografije z najlepšimi počitniškimi spomini, dobra knjiga in vaša najljubša glasba. S tem boste imeli pri roki vse, kar potrebujete za ustvarjanje udobnega hygge vzdušja.

Hygge pozdravčki,

vaša mia

 

Mia

Mia, 224

Hišni duh

Dolgočasna stanovanja so stvar preteklosti! Tukaj boste našli domiselne ideje za vaš dom!

Več o meni

Ta objava je trenutno še brez komentarjev!

Ustvarite komentar